Ana Sayfa
Umde
Sıkça Sorulan Sorular

Sıkça Sorulan Sorular

Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü UMDE Programı

Sık Sorulan Sorular

Bu Sık Sorulan Sorular dokümanı koşul ve süreçlerin temel yönlerini vermek ve bazı ilk anda akla gelen sorulara hızlı yanıt verme amacıyla hazırlanmıştır.

Sorulara cevapların hazırlanmasında SAKARYA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ UYGULAMALI MÜHENDİSLİK DENEYİMİ EĞİTİMİ (UMDE) YÖNERGESİ ve UYGULAMALI MÜHENDİSLİK DENEYİMİ EĞİTİMİ (UMDE) PROTOKOLÜ temel alınmıştır.

Aday mühendisin ve işletmenin sorumluluklarına yönelik hususlar ve diğer tüm resmi şartlar Yönerge ve Protokolden incelenmeli ve eksiksiz uygulanmalıdır.

Bazı kısaltmalar aşağıda verilmiştir:

UMDE: Uygulamalı Mühendislik Deneyimi Eğitimi

BUTAK: Bölüm UMDE Takip Komisyonu

 

UMDE programının başvuru şartları nelerdir?

Yönerge madde 4’e göre

Staj1, Staj2, son sınıf bölüm seçmeli ve üniversite ortak seçmeli dersler hariç olmak üzere; ders planındaki UMDE programına katılacağı yarıyılın alt dönemlerinden almak zorunda olduğu tüm dersleri almış ve başarmış, ağırlıklı genel not ortalaması bölümün belirlediği ağırlıklı genel not ortalaması ve üzerinde olan (halihazırda uygulanan bölümün belirlediği başvuru için ağırlıklı asgari ortalama 2.1’dir) öğrenciler UMDE programına başvuru yapabilir.

 

UMDE programından kesin hak kazanmaya yönelik şartlar nelerdir?

Başvuru şartlarını eksiksiz taşıyan, başvuru süreci içerisinde gerekli tüm işlemleri yapmış öğrencilerin BUTAK tarafından belirlenen toplam kontenjan sınırı aşılmamak kaydıyla işletme atamaları yapılır. Öğrencilerin kendilerinin işletme bulmaları teşvik edilmekte olup, bu durum toplam kontenjana ve öğrencilerin ilgili işletmede UMDE programına katılma ihtimallerinde son derece olumlu etki yapmaktadır. Programa başvuru hakkına sahip olunması, kesin atama hakkı anlamına gelmemektedir. Kesin listeler BUTAK tarafından belirlenip bölüm sayfasında ilan edilir.

 

UMDE programına katılacağım firma açısından aranan şartlar nelerdir?

İlgili işletmenin aday mühendisin gelişimi açısından; gerekli kurumsal yapı içerisinde Elektrik Elektronik Mühendisliği alanında gerekli teknik altyapıya, vizyona, bilimsel normlara uygun çalışma yöntemine sahip olması, bu altyapıları aday mühendise kullandırma prosedürü ve kararında olması ve belirlenen asgari adette (bu sayı 2 olarak belirlenmiştir) Elektrik Elektronik Mühendisini bünyesinde çalıştırması gereklidir. Bir işletmenin UMDE kapsamına girebilmesi için gerekli şartları belirlemeye, değiştirmeye ve ilgili firma için son kararı vermeye BUTAK yetkilidir. (MADDE 18).

 

UMDE programı için başvuru yaptığım firma, kendisi ayrıca mülakat ve değerlendirme yapacağını belirtti. Bu uygun mu?

Bölümümüzde UMDE programından yararlanacak öğrencilerin kesin listesini belirlemeye BUTAK yetkilidir. İşletmeler kendilerine başvuru yapan öğrenciler için BUTAK tarafından yapılacak kesin yerleştirme süreçleri öncesinde mülakat ve değerlendirme işlemleri yapıp potansiyel olarak bünyelerinde UMDE programına katılabilecek öğrencileri belirleyebilirler. Bu öğrencilerin UMDE şartlarını eksiksiz taşımaları durumunda, işletme ile sağlanan mutabakatlarla ilgili öğrencilerin ataması yapılır. UMDE katılım şatlarını taşımayan bir öğrenci için ilgili işletme tarafından kabul alsa bile hiçbir şekilde atama yapılmaz.

 

Sakarya ili sınırları dışında UMDE programına katılabilir miyim?

Evet. UMDE için öngörülen çalışma günlerinde (Pazartesi-Perşembe) programa eksiksiz devam etmek ve Cuma günlerinde alınan diğer derslere katılım gerçekleştirmek kaydıyla işletmenin il ya da belli kilometre sınırı içinde bulunma şartı aranmamaktadır.

 

UMDE programına hangi şekilde ve tarih aralığında başvuru yapabilirim?

UMDE programına katılmak isteyen Aday Mühendisler, akademik takvimde belirlenen süreler içerisinde BUTAK tarafından belirlenen ve internet adresinde ilan edilen UMDE başvuru formunu doldurmak zorundadır (MADDE 8- 1). Başvuru dönemi genel olarak dönem kayıt haftası öncesindeki hafta olmaktadır.

 

UMDE programına başvuru öncesi hangi işlemleri yapmalıyım?

Başvuru dönemi öncesi yapmanız gereken en temel işlem alanınıza ve gerekli niteliklere uygun işletme bulmaktır. Gerekli araştırma ve görüşme süreçleri tamamlanıp öğrenci-işletme arasında karşılılıklı mutabakat sağlandıktan sonra, başvuru dönemi öncesinde Protokol ve Aday Mühendis Öneri formunun onaylı halini BUTAK’a teslim etmeniz gereklidir.

 

UMDE programına başvuru aşamasında hangi belgeler gereklidir?

Programa başvuru için online başvuru formu kullanılmaktadır. Formun doldurulması esnasında Onaylı Transkript, UMDE İşletme Öneri Formu ve Uygulamalı Eğitim Sorumluluk ve Onay Belgesi yüklenmelidir. Başvuru dönemi öncesi bu belgelerin hazırlanması uygun olacaktır. Online başvuru formunu zamanında doldurmayan/eksik dolduran, eksik/hatalı belge yükleyen; yüklenen belgeler neticesinde UMDE başvuru şartlarını taşımadığı anlaşılan öğrencilerin başvuruları değerlendirmeye alınmaz.

 

Sigorta işlemini okulumuz mu işletme mi yapacak?

Aday Mühendislerin, UMDE işletmelerine atanması işlemleri BUTAK tarafından ve sigorta işlemleri ise 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 5 inci maddesi gereğince Dekanlık tarafından gerçekleştirilir (MADDE 20-1).

MADDE 30- (1) Sakarya Üniversitesi, UMDE programına katılan öğrencilerin; 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 5 inci maddesi gereğince iş kazası ve meslek hastalıklarına karşı ilgili sosyal güvenlik kurumundaki sigorta işlemlerini gerçekleştirir (MADDE 30-1)

 

UMDE programının çalışma günleri ve başlangıç-bitiş aralığı nasıldır?

UMDE programı, eğitim ve öğretim dönemlerinde gerçekleştirilir. UMDE programı üniversitenin akademik takviminde belirlenen eğitim ve öğretim dönemlerinde başlar ve bu sürenin sonunda biter. Aday Mühendis, programda cuma günü olan Üniversite Ortak Seçmeli derslerini de alabilir. Resmî tatil günleri ile cuma, cumartesi ve pazar günleri Aday Mühendislerin çalışma günü değildir ve bu günler için sigorta yapılmamaktadır (MADDE 4- 1). Aday mühendis Pazartesi-Perşembe gün aralığında, toplam 4 gün ilgili işletmede çalışmak zorundadır. Final sınavları dönemi akademik eğitim öğretim dönemi içerisinde olduğundan, bu sürede de adaya mühendisler programa devam eder.

 

UMDE program kapsamında çalışmam dolayısıyla ücret almam söz konusu mu, bu ücreti kim ödeyecek?

İşletme, UMDE programına katılan Aday Mühendislere 3308 sayılı Kanunun 25 inci maddesi uyarınca ücret ödemekle yükümlüdür MADDE 33-(3). İşletme tarafından ücret ödenmesi isteğe bağlı olmayıp zorunludur.

 

UMDE programına katılmak istiyorum ancak işletme bulamadım, bölümümüz benim için bir firma belirleyip yerleştirme yapıyor mu?

Öğrencilerimizin kendi akademik ve mesleki gelişimleri ile alanına en uygun çalışma ortamını yakalamaları açısından, işletmeleri kendileri bulmaları teşvik edilmektedir. Sınırlı bir kontenjan dahilinde, işletme belirlemesi yapmayan öğrencilerin, not ortalaması sırasıyla bölümümüz kayıtlarında yer alan işletmelere atamaları BUTAK tarafından yapılmaktadır.

 

UMDE programına katılmak için hangi dersleri almalıyım?

Aday Mühendisler, ders planındaki yedinci veya sekizinci yarıyıl ders kayıtları sırasında kendi bölümünün “Uygulamalı Mühendislik Deneyimi Eğitimi” dersine kayıt yaptırır. Belirtilen derse kayıt yaptıran öğrenci ilgili dönemde alması gerekli olan 3 (üç) adet bölüm teknik seçmeli dersi almış sayılır (MADDE 5-1). Ek olarak programa dahil olunan döneme bağlı olarak Mühendislik Tasarımı/Bitirme derslerinden biri ve Ortak Seçmeli ders alınabilir.

 

UMDE programı kapsamında aldığım ders kaç AKTS değerindedir ve notu transkripte nasıl gözükür?

UMDE programı kapsamında  Uygulamalı Mühendislik Deneyimi Eğitimi dersi için 100 üzerinden alınan yıl sonu başarı notuna göre Üniversitemiz standart harf notu uygulanır. İlgili ders 3 bölüm teknik seçmeli derse karşılık geldiğinden toplam 15 AKTS değerinde olup, UMDE programına dahil olan ya da olmayan öğrenciler açısından AKTS değerlendirmesinde farklılık olmamaktadır.

 

UMDE programına katılacağım yarıyıl yükseltmek için bir ders ya da ilave bölüm seçmeli ders alabilir miyim?

Hayır. Alınması gerekli dersler dışında, cuma gününe denk gelse bile, yükseltmek için bir ders, bölüm teknik seçmeli dersi de dahil olmak üzere başka bir ders alınamaz.

 

Hem 7 hem de 8. Yarıyılda UMDE programına katılabilir miyim?

Hayır. Her öğrenci yalnızca bir kez UMDE programından yararlanabilir. (MADDE 5-1).

 

ÇAP öğrencisiyim. UMDE programına katıldığım dönemde ÇAP öğrenimini yaptığım programdan ders almam mümkün mü?

UMDE bir dönem boyunca okul dışında bir işletmede haftanın 4 günü daimi çalışmayı içerdiğinden, bir başka programdan da olsa ders alınması ile UMDE programına katılma aynı dönemde gerçekleştirilemez. Özet olarak, UMDE programına katılmak isteyen ÇAP öğrencileri, ilgili yarıyılda ÇAP kapsamında diğer programdan ders alamazlar.

 

UMDE programına almadığım/başarısız olduğum dersler nedeniyle 7. Yarıyılda başvuramıyorum. Bu derslerden başarılı olmam durumunda 8. Yarıyılda UMDE programına başvurabilir miyim?

Alınmayan/başarısız olunan dersler tek yarıyıl dersleri ise bunlar alınıp dönem sonunda tamamından başarılı olunması durumunda 8. Yarıyılda UMDE başvuru hakkınız olmaktadır. Alınmayan/başarısız olunan herhangi bir dersin çift yarıyıl dersi olması durumunda bu olanak mevcut değildir.

 

Güz yarıyılında almadığım/başarısız olduğum bölüm seçmeli dersim var. Bahar yarıyılında UMDE programına katılabilir miyim?

Evet. Bölüm teknik seçmeli dersleri UMDE başvuru şartları arasında alınmayan/başarısız olunan dersler arasında istisna tutulduğundan önceki dönemlerde eksik bölüm teknik seçmeli ders almış olmanız, ilgili yarıyılda UMDE programına başvurmaya engel değildir. Ancak, UMDE programına devam edilen dönemde hiçbir şekilde ilave bölüm teknik seçmeli ders alınamaz.

 

UMDE programına devam ederken kime karşı sorumluyum? UMDE programına hak kazanıp işletmede çalışmaya başladıktan sonra benden beklenen nedir?

Aday mühendisin sorumlulukları MADDE 31’de verilmiştir. İşletmede çalışma süreleri içerisinde işletme tarafından konulan kurallara uygun hareket etmek ve program kapsamına uygun olarak verilen tüm görevleri yerine getirmeniz gereklidir. Bunun dışında başarı değerlendirmesine yönelik olarak: “Uygulamalı Mühendislik Deneyimi Eğitimi” dersinin ölçme faaliyetleri, Sakarya Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nde tanımlanan asgari şartları sağlamak kaydıyla, BUTAK tarafından önerilebilir (MADDE 26-1). Gerekli nitelikli çalışmanın yürütülüp yürütülmediğini denetlemek, online görüşme/yerinde inceleme ile denetlemeler ve başarı değerlendirmesini yapmak BUTAK tarafından atanan Danışman öğretim üyesinin görev ve yetkisi kapsamındadır.

 

Bölüm UMDE Takip Komisyonu

Doç. Dr. Şuayb Çağrı YENER

Doç. Dr. Muhammed Kürşad UÇAR

Dr. Öğr. Üyesi Selçuk EMİROĞLU